dini sohbetler sohbet elektronik sigara islami sohbetler islami sohbet muzik indir islami sohbet
Bugun...



Dr. Koç’tan Dünya Talasemi Günü'nde Önemli Uyarılar


facebook-paylas
Tarih: 09-05-2024 09:09

Dr. Koç’tan Dünya Talasemi Günü'nde Önemli Uyarılar

Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, Dünya Talasemi Günü'nde Talasemi hastalığının önlenmesi ve yönetimiyle ilgili önemli bilgiler verdi.

Dr. Koç, 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü kapsamında yaptığı açıklamada, Talasemi'nin önlenebilir bir genetik kan hastalığı olduğunu vurguladı. Özellikle Akdeniz çevresinde sık görülmesine rağmen, Talasemi'nin yaygın bir sorun olduğunu belirten Dr. Koç, hastalığın tanı ve yönetimi konusunda bilgilendirme yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Hastalığın tanısının basit kan testleriyle konulabileceğini belirten Dr. Koç, özellikle riskli bölgelerde yaşayan bireylerin düzenli olarak taramadan geçmesinin önemine değindi. Evlenecek çiftlerin genetik taramadan geçmelerinin ve gerektiğinde danışmanlık alarak önlemler almalarının önemine vurgu yaptı.

Ağır Talasemi vakalarında düzenli kan transfüzyonu gerektiğini ve bunun demir birikimine yol açabileceğini ifade eden Dr. Koç, demir bağlayıcı ilaçların kullanımının önemine değindi. Ayrıca, kan transfüzyonlarıyla nadiren de olsa bulaşıcı hastalıkların görülebileceği uyarısında bulundu.

Talasemi'nin önlenmesi ve erken tanısı konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan Dr. Koç, hastalığın tamamen önlenebilir olmasa da alınacak önleyici önlemlerle görülme sıklığının azaltılabileceğini ve ciddiyetinin yönetilebileceğini belirtti.

Son olarak, Talasemi'nin Akdeniz Anemisi olarak da bilindiğini ve genetik bir hastalık olduğunu hatırlatan Dr. Koç, hastalığın ilerlemesinin bireyin taşıdığı genetik mutasyonların türüne ve şiddetine bağlı olduğunu söyledi.







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARŞİVİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI