Tweet |
Amasya’da aile sağlığı merkezlerinde hastaneye gitmeden birçok sağlık hizmeti veriyor.
Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç “Amasya'da 47 aile sağlığı merkezi ve 118 aile hekimimiz koruyucu sağlık hizmetleri ile teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri gibi pek çok sağlık hizmeti veriyor” dedi.
Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, Amasya'daki aile hekimlikleri ve Toplum Sağlığı merkezlerini ziyaret ederek, sağlık personeli ve vatandaşlarla verilen hizmetlere dair sohbet etti ve istişarelerde bulundu. Dr. Koç, birinci basamak sağlık hizmetlerinin önemi ve bu hizmetlerin yaygınlığı konusunda bilgiler paylaştı.
BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK HİZMETLERİNİN ÖNEMİ
Birinci basamak sağlık hizmetleri, koruyucu ve tedavi edici hizmetlerin bir arada verildiği, bireylerin kolayca ulaşabildikleri yaygın bir sağlık hizmeti sunumudur. Amasya'da bu hizmetler, aile hekimlikleri, Toplum Sağlığı merkezleri, ilçe müdürlükleri ve bağlı birimleri tarafından sunulmaktadır. Amasya'da her bireyin bir aile hekimi bulunmaktadır. Vatandaşlarımız aile sağlığı merkezine, sağlık müdürlükleri veya toplum sağlığı merkezlerine giderek ya da e-nabız üzerinden istedikleri aile hekimini seçebilmektedir. Aile hekimleri, koruyucu sağlık hizmetleri ile teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerini yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmaksızın ücretsiz olarak vermektedir.
AİLE HEKİMLİKLERİNİN YAYGINLIĞI VE HİZMETLERİ
Amasya'da 47 aile sağlığı merkezi ve 118 aile hekimi hizmet vermektedir. Bir aile hekimine ortalama 2 bin 884 kişi kayıtlıdır. Aile hekimleri, kayıtlı nüfusun kanser taramaları, aşılama, gebe-bebek-çocuk takipleri, yaşlı sağlığı izlemleri, muayene, reçete, tahliller ve gezici sağlık hizmetlerini ücretsiz sunmaktadır. Amasya'da bir aile hekiminin başvuru sayısı ortalama 136'dır. Geçtiğimiz yıl sağlık sistemine yapılan başvuruların %54'ü birinci basamağa yapılmış olup, vatandaşlar ihtiyaç duydukları sağlık hizmetini almışlardır.
AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNİN FİZİKSEL YETERLİLİKLERİ
Aile sağlığı merkezleri fiziksel yeterliliklerine göre A, B, C, D, E olarak gruplandırılmaktadır. Türkiye genelinde aile sağlığı merkezlerinin yüzde 60'ı A grubu iken, Amasya'da bu oran yüzde 88 olup, en iyi fiziki şartlarda vatandaşa hizmet verilmektedir.
KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ VE AŞILAMA
Koruyucu sağlık hizmetlerinin temel taşı olan aşılama, bulaşıcı hastalıklardan korunmak için oldukça önemlidir. Amasya'da bağışıklama oranı yüzde 99,6 olup, geçen yıl yaklaşık 95 bin aşı yapılmıştır. Aile hekimlikleri, gebe, bebek ve lohusaların tamamının düzenli olarak takiplerini yapmaktadır. Geçen yıl 11.836 gebenin gebelik boyunca izlemleri yapılmış, doğum sonrası lohusa izlemleri tamamlanmıştır. Ayrıca, 2230 kişi evlilik öncesi SMA için taranmış, şüpheli çıkan kişiler evlilik danışmanlığına yönlendirilmiştir. Yeni doğan bebeklerin yüzde 99,8’i topuk kanı taraması yapılmış ve bu sayede 17 bebek erken tanı alarak tedavi edilmiştir. Aynı zamanda 2868 yenidoğan bebek işitme açısından taranmış ve 19 bebek sevk edilmiş, 8 bebek tanı alarak tedavi ve takipleri yapılmıştır. Yine aynı bebekler gelişimsel kalça çıkıklığı açısından taranmış ve 9 bebek tanı almıştır. Okul çağındaki 3 bin 420 çocuğumuz da işitme yönünden taranmış 100 çocuğumuz ileri sağlık hizmeti için sevk edilmiştir. Bu sayede çocuklarımızın hayata sağlıklı bir şekilde adım atması sağlanmıştır.
KANSER TARAMALARI
Kanser, Türkiye'de her 5 ölümden birinin nedenidir. Erken tanı sağlanabilirse daha tedavi edilebilir bir hastalık haline gelebilmektedir. Amasya'da aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezlerinde 40-65 yaş arası kadınlarda meme kanseri, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde kalın bağırsak kanseri, 30-65 yaş arası kadınlarda rahim ağzı kanseri için ücretsiz tarama yapılmaktadır. 2023 yılında yaklaşık 12 bin kadın rahim ağzı kanseri için, 23 bin vatandaş kalın bağırsak kanseri için, 11 bin kadın meme kanseri için taranmış ve erken tanı ve tedavi hizmetlerine erişimleri sağlanmıştır. Yüzde 4’ü riskli olarak raporlanmış ve kanserde erken tanı ve tedavi hizmetlerine erişimleri sağlanmıştır.
SAĞLIKLI HAYAT MERKEZLERİ
Amasya'da 4 adet Sağlıklı Hayat Merkezi bulunmaktadır. Bu merkezlerde sigara bırakma poliklinikleri, diyetisyen, psikolog, çocuk gelişimi uzmanları, fizik tedavi uzmanları ve sosyal hizmet uzmanları halkımıza ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Sigara bırakma polikliniklerine başvuran vatandaşlara danışmanlık ve ilaç tedavisi verilmiş ve yaklaşık üç kişiden biri sigarayı bırakmıştır.
Dr. Dursun Koç, ziyaretleri sırasında sağlık hizmetlerinin etkinliği ve kalitesi konusunda değerlendirmelerde bulunarak, sağlık personeline ve vatandaşlara sunulan hizmetlerin daha da iyileştirilmesi için çalışmaların devam edeceğini belirtti.