dini sohbetler sohbet elektronik sigara islami sohbetler islami sohbet muzik indir islami sohbet casino matadorbet
Bugun...



Ça??n Hastal??? Obezite Görülme S?kl??? Art?yor


facebook-paylas
Tarih: 08-03-2024 09:11

Ça??n Hastal??? Obezite Görülme S?kl??? Art?yor

Amasya ?l Sa?l?k Müdürü Dr. Dursun Koç, obezite ve tedavisi konusunda önemli bilgiler payla?t?. Dr. Koç “Obezite; vücutta sa?l??? tehdit edecek ölçüde anormal veya a??r? ya? birikmesi olarak tan?mlan?r. Beden Kütle ?ndeksi'nin hesaplanmas?yla fazla kiloluluk ve obezite tespit ediliyor ve Obezite, birçok hastal?k riskini art?r?yor, dünya genelinde de h?zla yayg?nla??yor” dedi.

Dr. Koç, özellikle çocukluk ça?? obezitesinin art?? h?z?n?n endi?e verici oldu?unu belirtti.

Dr.Koç, “Obezite, Dünya Sa?l?k Örgütü taraf?ndan “vücutta sa?l??? bozacak ölçüde anormal veya a??r? ya? birikmesi” olarak tan?mlanmaktad?r. Vücut a??rl???n?n (kg) boy uzunlu?unun (m) karesine bölünmesi ile hesaplanan “Beden Kütle ?ndeksi”nin 25’in üzerinde olmas? fazla kiloluluk, 30’un üzerinde olmas? ise obezite olarak de?erlendirilmektedir. Fazla kiloluluk ve obezitenin nedenlerinin birço?u önlenebilir durumlard?r; temel nedeni ise tüketilen ve harcanan kalori aras?ndaki dengesizliktir. Fazla kilolu veya obez olmak hipertansiyon, hiperlipidemi, kalp-damar hastal?klar?, inme, tip 2 diyabet, baz? kanser türleri, kas-eklem hastal?klar? ve solunum sistemi hastal?klar? gibi pek çok hastal?k için riski artt?r?r.

Obezite tüm dünya ile birlikte ülkemizde de h?zla artmaktad?r. Dünya Sa?l?k Örgütü’nün 2021 y?l?ndaki raporuna göre 2030 y?l?na kadar 1 milyar insan?n bu hastal?kla ya?ayaca?? tahmin edilmekteydi. Dünya Obezite Federasyonu’nun 2023 y?l? raporunda ise 2020’de yakla??k 1 milyar ki?inin (her 7 ki?iden 1’i) obeziteyle ya?ad???; etkin ?ekilde müdahale edilemezse 2035 y?l?nda dünya genelinde 1,9 milyar ki?inin (her 4 ki?iden 1’i) obeziteyle ya?ayaca??, dünya nüfusunun yar?s?n?n (4 milyar ki?i) fazla kilolu veya obez olaca?? tahmin edilmektedir. Ayn? rapora göre 2020 y?l?nda her 11 çocuktan 1’inin obez oldu?u, 2035 y?l?na kadar %100’ün üzerinde bir art??la 400 milyon çocu?un obez olaca?? öngörülüyor. Çocukluk ça?? obezitesinin art?? h?z? daha yüksek olup; obezitenin fiziksel ve ruhsal sa?l??a ek olarak akademik ba?ar?y? da olumsuz etkileyece?i unutulmamal?d?r. Sorun bir salg?n hastal?k boyutuna ula?mas?na ra?men, neden oldu?u zorluklar?n anla??lamamas? nedeniyle obezite ile mücadele oldukça zordur.

Obezite ile etkin mücadelede için “önlemek” yani obezite ve komplikasyonlar?n?n meydana gelmemesi için u?ra?mak esast?r. Bu kapsamda toplum e?itimleri ve fark?ndal?k çal??malar?n devaml?l??? önemlidir. Obezite ile mücadele için tüm y?l/y?llar boyunca çal??malar devam etmeli, eylemler gerçekle?tirilmelidir. “4 Mart Dünya Obezite Günü” gibi özel günler ise toplumda fark?ndal?k olu?turmak ve konuya dikkat çekmek için önemli f?rsatlard?r.

Her y?l oldu?u gibi bu y?l da Bakanl???m?z ve 81 ?l Sa?l?k Müdürlü?ü, 4 Mart’ta Dünya Obezite Günü için belirlenen “Sa?l?kl? Beslen, Egzersiz Yap, Sa?l?kl? Kiloda Kal” ve “Haydi, Obezite ve Gençli?i/Ya?l?l???/Egzersizi vb. Konu?al?m” temalar? çerçevesinde etkinlikler planlanmaktad?r.

Ülkemizde 2010 y?l?nda uygulanmaya ba?lanan “Türkiye Sa?l?kl? Beslenme ve Hareketli Hayat Program? Yeti?kin ve Çocukluk Ça?? Obezitesinin Önlenmesi ve Fiziksel Aktivite Eylem Plan?” güncellenerek uygulanmaya devam etmektedir. Ayr?ca Bakanl???m?zca uygulanmakta olan “Türkiye Diyabet Program?” ve “Türkiye A??r? Tuz Tüketiminin Azalt?lmas? Program?” da sa?l?kl? beslenme ve obezite ile mücadeleye do?rudan ve dolayl? katk?lar? olan programlard?r.

Obeziteden korunma ve obezite ile mücadelede en önemli iki unsur sa?l?kl? beslenmek ve fiziksel aktivitenin artt?r?lmas?d?r. Sa?l?kl? ya?am, sa?l?kl? beslenmenin yan? s?ra aktif bir ya?am için artt?r?lm?? fiziksel aktivite düzeyine dayal?d?r.

Besin gruplar?nda yer alan besinlerden sa?l?kl? seçim yap?labilmesi için bireyin sa?l?k ve hastal?k durumu, ya? ve cinsiyeti, fiziksel aktivite ve fizyolojik durumuna (gebe ve emziklilik) göre; besinlerin yap?sal özellikleri, posa, ya?, tuz ve ?eker içerikleri dikkate al?narak seçimler yap?lmal?d?r.

Sa?l?kl? ya?am için yeti?kinlikte haftan?n en az 5 günü ve günde en az 30 dakika orta ?iddetli veya haftada en az 75 dakika yüksek ?iddetli; çocukluk ça??nda ise günde en az 60 dakika orta veya yüksek ?iddetli fiziksel aktivite yap?lmal?d?r.

Obezite de dahil, beslenme ile ili?ikli kronik hastal?klar?n geli?imini önlemek için sa?l?kl? beslenme kültürünün edinilmesi önemlidir. Bunun için baz? temel öneriler ?öyle özetlenebilir;

Küçük ya?lardan itibaren vücut a??rl???, kan bas?nc?, kan ?ekeri düzeyi, kan ya?lar? ve kemik sa?l???n? olumlu yönde etkileyecek sa?l?kl? beslenme al??kanl??? kazan?lmal?d?r. Yeti?kin bireyler, ilgili kontrollerin yap?lmas? için düzenli olarak hekime ba?vurmal?d?r.

Beden kütle indeksinin 20,0-24,9 kg/m2 aras?nda olmas? sa?lanmal?d?r. Tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastal?klar gibi kronik hastal?klara neden olan, kar?n bölgesindeki a??r? ya?lanma olup; belirli aral?klarla vücut bile?imi de?erlendirilmelidir.

Sa?l?kl? bir vücut a??rl???n?n korunmas? sürdürülebilir olmal?, s?k kilo al?p vermekten kaç?n?lmal?d?r. Bunun için uygun beslenme düzeni hem besin gereksinimlerini kar??lamal? hem de toplam enerji al?m? toplam enerji ihtiyac?n? geçmemelidir.

Besin çe?itlili?i art?r?lmal?, her ö?ün her besin grubunda yer alan besinlerden biri seçilerek gereksinim kadar tüketmeye özen gösterilmelidir. Günlük beslenmede mutlaka önerilen miktarlarda su tüketilmelidir.

Toplam ve doymu? ya? al?m? azalt?lmal?d?r. Tüketilen doymu? ya? miktar? günlük al?nan toplam enerjinin %10’unu a?mamal?d?r. Doymu? ya?lar tam ya?l? süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünlerinde bulunmaktad?r. Günlük diyette az ya?l? süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünleri tercih edilmeli, yemeklere eklenen doymu? ya? miktar? azalt?lmal?d?r.

Yemeklerde, tereya??, margarin, kuyruk veya iç ya?? gibi doymu? ya?lar yerine bitkisel s?v? ya?lar (zeytinya??, ayçiçek ya??, m?s?rözü, soya ya?? vb.) tercih edilmelidir.

?eker al?m? azalt?lmal?, tüketilen basit ?eker miktar? günlük al?nan toplam enerjinin %10’unu geçmemelidir. Eklenmi? ?eker içeren pastane ürünleri, hamur i?leri, tatl?, çikolata ve haz?r paketli ürünlerin tüketimi azalt?lmal?d?r. ?eker eklenmi? içeceklerden de sak?n?lmal?, meyve suyu yerine meyve tüketilmelidir. Haz?r paketli meyve suyu kullan?lacak ise eklenmi? ?eker içermeyen, %100 meyve sular? tercih edilmelidir.

Glisemik indeksi (karbonhidratlar?n kan ?ekeri düzeyine olan etkisi) yüksek olan besinler daha dü?ük glisemik indeksli alternatifleri ile de?i?tirilmelidir. Örne?in, beyaz ekmek, pirinç pilav?, beyaz un yerine esmer ekmek, bulgur pilav? ve esmer un tercih edilmelidir.

Sebze, meyve, tam tah?l, kuru baklagil ve ya?l? tohum tüketimiyle posa al?m? artt?r?lmal?d?r.

Sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmeli ve günde en az 400 g sebze ve meyve tüketilmelidir. Ana yemeklerde sebzelere yer verilmeli, ara ö?ünlerde ise meyveler yer almal?d?r. Sebze ve meyve tüketiminde çe?itlilik sa?lanmas? da önemlidir.

A??r? protein tüketiminden kaç?n?lmal?d?r. Yüksek proteinli beslenmenin idrarla kalsiyum at?m?n? art?rarak osteoporoz geli?imini tetikledi?i bilinmelidir.

Haftada en az iki kez (300-500 g) bal?k tüketmeye özen gösterilmelidir.

Her gün 2-3 su barda?? süt ve/veya yo?urt tüketilmelidir.

Haz?r paketli ürün tüketimi s?n?rland?r?lmal?d?r. Bu ürünlerden daha sa?l?kl? olanlar?n seçilebilmesi için g?dalar?n ambalaj? üzerinde yer alan besin etiketleri de?erlendirilmeli, ya? ve ?eker içeri?i dü?ük olanlar tercih edilmelidir.

Uygun pi?irme yöntemleri kullan?larak yemeklere eklenen ya? miktar? azalt?lmal?d?r. Örne?in besinleri k?zartmak yerine ha?lama, buharda, ?zgarada, f?r?nda veya mikrodalga f?r?nda pi?irme yöntemleri tercih edilmelidir.

Tuz, tuzlanm?? ve tuz içeri?i yüksek besinlerin (tur?u, salamura besinler, zeytin vb.) tüketimi azalt?lmal?, yeme?in tad?na bakmadan tuz ilavesi yap?lmamal?d?r. Kullan?lan tuzun iyotlu tuz olmas?na dikkat edilmelidir.

S?v? tüketimi art?r?lmal?; günde en az 8-10 su barda?? (2,5-3 litre) su tüketilmelidir. Vücut a??rl???na göre günlük 35 ml/kg s?v? tüketilmelidir. Hava s?cakl???n?n fazla olmas?, ate?, diyare ve kusma gibi durumlarda günlük s?v? al?m? artt?r?lmal?d?r. Kafein içeren içecekler, günlük al?nmas? gereken s?v? hesab?na dahil edilmemelidir.

Kafein içeren kahve türleri ve gazl?/gazs?z içeceklerin ve enerji içeceklerinin tüketimi s?n?rland?r?lmal?d?r. Sa?l?kl? yeti?kinler için günlük 100-300 mg kafein al?nabilir; ancak bu miktarlar hipertansiyon ve kalp ritim bozuklu?u olan ki?iler için uygun olmayabilir.

Düzenli yemek yeme al??kanl??? edinilmeli ve geç saatte yemek yemekten kaç?n?lmal?d?r. Ev d???nda yemek yeme s?kl??? azalt?lmal?, yendi?i zaman az ya?l? yemekler tercih edilmelidir.

Fiziksel aktivite art?r?lmal?, yemekten 2-3 saat sonra egzersiz yapma al??kanl??? kazan?lmal?d?r. Her gün en az 5.000 ad?m yürüyü? yap?lmal?, zamanla ad?m say?s? 10.000 ad?ma ç?kar?lmal?d?r.

Obezitenin Tedavisi Nas?l Yap?l?r, Nerelere Ba?vurulur?

Obezite, tedavi edilmedi?i takdirde yan etkileri ile ya?am süresini k?saltan, ya?am kalitesini bozan bir hastal?kt?r. Tedavisinde ise t?bbi beslenme (diyet), egzersiz, davran?? de?i?ikli?i, ilaç ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Diyetisyenlerce yap?lacak de?erlendirme sonucu bireyin ya??na, cinsiyetine, fiziksel aktivite düzeyine, fizyolojik durumuna ve beslenme al??kanl?klar?na uygun, yeterli ve dengeli beslenmeyi sa?layacak bir plan yap?lmas?, diyet tedavisini olu?turmaktad?r. Ba?ar?l? obezite tedavisi için h?zl? ve hatal? kilo verme yöntemlerinden uzak durulmal?d?r. Obezite tedavisinin ba?ar?l? bir ?ekilde yürütülmesi için; “diyet, egzersiz ve davran?? de?i?ikli?ini” içeren üçlü tedavi program?; hekim, diyetisyen, fizyoterapist, egzersiz uzman? ve ihtiyaç halinde psikiyatrist ve psikolog gibi meslek gruplar?ndan olu?an bir ekip taraf?ndan uygulanmal?d?r.

Fazla kilolu ve obez bireyler, beslenme ile ilgili konularda do?ru bilgi edinmek ve diyet tedavisi almak için ?lçe Sa?l?k Müdürlükleri, Toplum Sa?l??? Merkezleri ve Sa?l?kl? Hayat Merkezlerinde verilen beslenme/obezite dan??manl??? hizmetinden yararlanabilir” diye konu?tu.







Etiketler :

Ä°LGÄ°NÄ°ZÄ° ÇEKEBÄ°LECEK DÄ°ÄER SA?LIK Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARÅÄ°VÄ°
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI