Tweet |
Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, 28 Eylül Dünya Kuduz Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Kuduzun, eski çağlardan beri bilinen ve halk sağlığını tehdit eden önemli bir zoonotik enfeksiyon olduğunu belirten Dr. Koç, Dünya Sağlık Örgütü’nün, kuduzun önemini artırmak amacıyla bu tarihi “Dünya Kuduz Günü” olarak belirlediğini ifade etti.
Kuduzun, hayvanlardan insanlara bulaşan viral bir hastalık olduğunu kaydeden Koç, bu hastalığın tilki, kurt, çakal gibi yabani memelilerle köpek, kedi, inek, koyun, keçi ve eşek gibi evcil hayvanlarda görüldüğünü söyledi. Kuduzun başlıca bulaşma yolunun enfekte hayvanların ısırması olduğunu vurgulayan Koç, “Bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalardan da enfekte hayvanın salyası ile bulaşabilir. Kuduz olan hayvanlarda huy değişiklikleri, korkaklık, sinirlilik ve saldırganlık görülebilir,” dedi.
Kuduz hastalığının belirtileri görüldüğünde, hem insanlar hem de hayvanlar için ölümcüldüğünü hatırlatan Koç, ancak riskli temas sonrası gerekli tedbirler alındığında hastalığın önlenebileceğini belirtti. "Köpek ve kedilerin her yıl aşılanması, hastalığın insanlara bulaşını engellemek için hayati önem taşımaktadır," diye ekledi.
Dr. Koç, kuduz riskli temas sonrası yapılması gerekenleri de açıkladı. “İyi bir yara bakımı, kuduz virüsü geçişini azaltmanın en etkili yoludur. Yaralar derhal bol su ve sabunla yıkanmalı ve sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Hekim tarafından kuduz aşısı yapılması uygun görüldüğünde, aşıların zamanında ve eksiksiz yaptırılması çok önemlidir,” dedi.
Kuduz Profilaksi Rehberi’nin, kuduz hastalığına dair bilgileri ve profilaksi uygulamalarını detaylı bir şekilde anlattığını belirten Koç, rehberin Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü web sitesinden ulaşılabileceğini vurguladı.
Son olarak, Dr. Koç, “Unutmayalım ki kuduz, hastalığın belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavi edilemez ve genellikle ölümle sonuçlanır. Bu nedenle, kuduz şüpheli temas durumunda yara bakımı ve gerekli aşılamalar hayat kurtarıcıdır,” ifadelerini kullandı.
Ahmet Mert