Tweet |
Amasya’da, kış aylarına hazırlık olarak yapılan erişte ve yufka gibi hamur işleri, artmasıyla hamur açma sofralarına talep arttı.
Yaz aylarının sona ermesiyle birlikte, geleneksel kışlık hazırlıklarına hız verildi. Amasyalı kadınlar, taze un ve doğal malzemeler kullanarak hazırladıkları erişte ve yufka gibi ürünleri, kış boyunca tüketmek üzere hazırlamaya başladı. Bu süreçte, hamur açma sofraları ailelerin buluşma noktası haline gelirken, hem geleneksel tarifler yaşatılıyor hem de dayanışma kültürü güçlendiriliyor.
Amasya'nın tarihi ve kültürel zenginlikleriyle birlikte, geleneksel lezzetlerinin sürdürülmesinde hamur açma sofraları da bu geleneğinin yaşatılmasında en önemli araç.
HAMUR SOFRALARI, AİLELERİN BULUŞMA NOKTASIDIR
Amasya’nın köklü zanaatkârlarından biri olan Eski Taşhan Ustası Ali Doruk, yıllarını verdiği ahşap işçiliği ile hem geleneksel sanatları yaşatıyor hem de kadınların taleplerine cevap veriyor.
Hamur işlerinin, Amasya’nın kültürel mirasının önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Amasya'nın Eski Taşhan Ustası Ali Doruk, “Hamur açma sofraları, sadece yemek hazırlama süreci değil, aynı zamanda ailelerin bir araya geldiği, sohbetlerin edildiği ve geleneklerin yaşatıldığı önemli bir gelenektir. Hamur açma sofraları da, bizim kültürümüzün bir parçası. Ben de işçiliğimle özellikle hamur açma tahtaları, merdaneler ve diğer mutfak gereçleri konusunda kadınların taleplerine cevap veriyorum. Hamur açma sofralarında kullanılan ürünlerin kalitesi, yapılan işin başarısını etkiler. Bu nedenle, ben de ustalığımla müşterilerimin istediği ürünleri yapmaya devam ediyorum” şeklinde konuştu.
HAMUR SOFRALARI BİZİM KÜLTÜRÜMÜZÜN ARACI
Hamur sofrası almaya gelen Necla Dandan "Hamur açma sofraları, biz kadınlar için bir araya geldiğimiz, sohbet ettiğimiz bir ortam. Bu sofralarda ailemizle birlikte yaptığımız yemeklerin tadı bir başka oluyor. Erişte, işkefe, çobalık kesiyoruz. Her gün komşularla bir gün ona bir bana hamur açıp kesiyoruz. Benimde sofra alma vaktim geldi. Ali Doruk ustanın sanatı, işçiliği bir başka gelip hep onun yaptığı ürünleri alırım. Aldım bir tane hamur, işkefe yapmaya hazırım. Gençlerde ustalardan bir şeyler öğrensinler bunlar bizim kültürümüz. Zanaatımız, ustalarımız çok olsun inşallah” şeklinde konuştu
Hanife Yeşilyurt