dini sohbetler sohbet elektronik sigara islami sohbetler islami sohbet muzik indir islami sohbet casino matadorbet
Bugun...



?ftar Sofralar?n?n Vazgeçilmez Tatl?s? Güllaç


facebook-paylas
Tarih: 28-03-2024 09:10

?ftar Sofralar?n?n Vazgeçilmez Tatl?s? Güllaç

Ramazan ay?n?n gelmesiyle birlikte, sofralarda yerini alan geleneksel tatl?lardan biri de güllaç oldu. Özellikle iftar sofralar?nda tercih edilen güllaç, hafif yap?s? ve özel haz?rl?k süreciyle dikkat çekiyor. Güllaç yapraklar?, süt, ?eker ve gül suyuyla bulu?arak e?siz bir lezzet sunuyor. Ceviz ve f?st?k gibi iç malzemelerle zenginle?tirilen güllaç, Ramazan ay?n?n manevi atmosferine uygun bir tatl? alternatifi olarak öne ç?k?yor.

Amasya’da Ramazan ay?nda en çok tercih edilen tatl?lardan olan güllac?n Ramazan’?n ilk günün itibaren yap?m?na ba?lan?ld?. Özellikle süt a??rl?kl? bir tatl? olmas? sebebiyle tüketiciler taraf?ndan çok fazla tercih edilen güllaç tezgâhlardaki yerini ald?. ?ftar sofralar?n?n lezzeti güllaç tatl?s?, Ramazan ay?n?n gelmesi ile birlikte vatanda?lardan yo?un ilgi görüyor. Bununla birlikte Amasya’daki pastane ve tatl?c?lar?n raflar?n? süsleyen güllac?n, lezzeti ile Osmanl? saray mutfa??nda önemli bir yere sahip oldu da biliniyor.

Öte yandan, iftar sofras?ndan sonra yüksek kalorili tatl?lar tüketilmesi sonucu, orucun da etkisiyle dü?en kan ?ekerinin aniden çok yükselebilece?ini dikkat çeken beslenme uzmanlar? taraf?ndan sinirleri yat??t?ran, kan ?ekerini dengeleyen bir tatl? oldu?u için ramazanda güllaç tüketilmesi öneriliyor.

RAMAZAN AYININ GÜLÜDÜR GÜLLAÇ

Bay Pastac?m i?letme sahibi Arif Türkmen “Türkiye’de Ramazan ay? denildi?i zaman ilk akla tatl?lar?n özü, babas? olan güllaç gelir. Güllaç sofralar?n?z?n olmazsa olamazlar? aras?nda yer al?yor.  Mutlaka herkes gücünün yetti?i kadar güllaç alarak evine götürüyor. Ramazan Ay?’nda sofralar?n vazgeçilmezi güllaç oluyor. Hem hafif olmas?yla hem de geleneksel olarak ramazan ay?nda yenilen Güllaç, vatanda?lar taraf?ndan fazlas? ile be?eniliyor. ?ftar sofralar?n?n vazgeçilmezi olan güllaç Osmanl?’da ?ehzadelere yap?l?yordu. Ramazan ay?n?n yakla?mas?yla sofralarda da yerini al?yor. Bir ay boyunca yiyip on bir ay boyunca yemedi?imiz güllac?n asl?nda sa?l?k aç?s?ndan faydas? çok. En hafif tatl?lardan birisi olan güllaç a??r iftar yemeklerinin ard?ndan tatl? ihtiyac?n? kar??layacak en basit tatl?d?r. Güllac?n mutfa??m?zdaki yeri Osmanl? döneminden gelmekte. Güllaç, Osmanl? saray?nda, orucunu açan ?ehzadelerin midesini yormayacak bir tatl? olarak yap?lmaya ba?lanm??t?r. 15. yüzy?l ortalar?na kadar Osmanl? halk? yufka aç?p bu yufkalar? saklar ve bir süre sonra kuruyan yufkalar? süt ve ?eker kar???m?yla ?slat?p o ?ekilde yermi?. Zamanla süt ve ?eker kar???m?n?n içine gül suyunun eklenmesiyle güllü a? ad? verilen ve zamanla güllaç ad?n? alan bu tatl? ortaya ç?km??t?r” ?eklinde konu?tu.” dedi.



HABER VÄ°DEOSU








Etiketler :

Ä°LGÄ°NÄ°ZÄ° ÇEKEBÄ°LECEK DÄ°ÄER GENEL Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARÅÄ°VÄ°
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI