dini sohbetler sohbet elektronik sigara islami sohbetler islami sohbet muzik indir islami sohbet casino matadorbet
Bugun...



“Abdizâde Hüseyin Hüsameddin Yaşar ve Amasya Tarihi”


facebook-paylas
Tarih: 20-05-2024 09:18

“Abdizâde Hüseyin Hüsameddin Yaşar ve Amasya Tarihi”

Amasya Valiliği, Amasya Belediye Başkanlığı ve Amasya Üniversitesi iş birliğiyle ‘Abdizâde Hüseyin Hüsameddin Yasar ve Amasya Tarihi’ konulu Uluslararası Amasya Sosyal Bilimler Araştırmaları Sempozyumu yapıldı. Milli Hâkimiyet Yerleşkesi Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki sempozyuma; Amasya Valisi Yılmaz Doruk, Amasya Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı Bekdemir İşbilir, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi’nin yanı sıra il protokolü, siyasi parti temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler iştirak etti. İki gün süren sempozyumda farklı ülke ve şehirlerden katılan araştırmacılar ve akademisyenler, Abdizâde Hüseyin Hüsameddin Yasar ve Amasya Tarihi konularında hazırladıkları bildirileri bilim dünyasına sundular.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda ilk olarak konuşan Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Hasan Yerkazan, Abdizade Hüseyin Hüsameddin Yasar’ı ve Amasya’nın köklü geçmişini anlamak ve gelecek nesillere aktarmak adına büyük bir adım olan sempozyumu düzenlemenin mutluluğunu paylaştıklarını dile getirdi.

Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabiise açılış konuşmasında, “Rektörlüğüm döneminde, Amasya Üniversitesi’nin ilk uluslararası sempozyumunun konusunu ‘Abdizâde Hüseyin Hüsameddin Yasar ve Amasya Tarihi’ olarak belirledik.

Bu bizi gerçekten onurlandırdı, şereflendirdi. Abdizade Hüseyin Hüsameddin Yasar’ın Amasya Tarihi adlı eserinin yeniden basılmasından sonra bu önemli eserin, bu önemli şahsiyetin ilmi tartışmalara ve katkılara açılmasını son derece önemsiyorum. Bu sempozyuma sunulan bildirileri kitap bütünlüğünde yayınlayacağız. Abdizade Hüseyin Hüsameddin Yasar’ın Amasya Tarihi adlı çalışmasının İngilizce ve Arapça dillerine kazandırılmasıyla ilgili çalışmalarımızın başladığının müjdesini de vermek istiyorum.

Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen bütün Amasya Üniversitesi ailesi fertlerine teşekkür ediyorum. Sempozyumumuza katılmak için, uzak yakın demeden, güzel vakitlerini ayırarak Amasya’mıza kadar teşvik eden araştırmacılara, akademisyenlere müteşekkirim.” dedi.

Sempozyumun Amasya’nın tarihsel mirasının daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacağını düşündüklerini belirten Amasya Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı Bekdemir İşbilir, Amasya’nın kültürel ve tarihsel değerini korumanın, geleceğe taşımanın ve geliştirmenin herkesin ortak sorumluluğu olduğunu söyledi.

Valimiz Yılmaz Doruk ise şunları ifade etti: “Amasya’mız tarih boyunca kaleleri, konakları, köprüleri, kubbeleri ve nehri ile Dünya’nın ilim ve sanat için en uygun ortamını sağlayan şehirlerinden birisi olmuş bu özellikleri ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Anadolu coğrafyasının kadim şehirlerinden biridir. Tarih ve kültür kenti Amasya; Osmanlı İmparatorluğu ile Cumhuriyet Döneminde de önemini daima muhafaza etmiştir. Osmanlı Döneminde şehzadeleri Osmanlı tahtına hazırlayan bu kadim şehir, Cumhuriyet Döneminde ise Milli Mücadelenin Doğum Belgesi olarak nitelenen Amasya Tamimi’nin, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından tüm Dünyaya ilan edildiği yer olmuştur. Osmanlı Devletinin son büyük tarihçilerinden birisi olarak kabul edilen Abdizâde Hüseyin Hüsameddîn Yasar da Amasya’mızda yetişmiş, Amasya hayranı bir müverrih, edip ve şairdir. Yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Amasya’mızın köklü tarihini “Amasya Tarihi” adlı eseriyle tüm dünyaya duyurmuştur.

Bu sempozyumun, Amasya’mız ve ilim dünyamız için oldukça önemli bir yere sahip olan Abdizâde Hüseyin Hüsameddîn Yasar’ın eserlerini ve hayatını daha iyi anlama fırsatı bulacağımıza ve Amasya için yeni çalışmalara katkı sunacağına inanıyorum.”

Açılış konuşmaların ardından, Abdizâde Hüseyin Hüsameddîn Yasar’ın hayatı, ilmi çalışmaları ve özellikle de kaleme aldığı “Amasya Tarihi” adlı eseri üzerine, alanında uzman akademisyenler tarafından sunumlara geçildi. Açılış Oturumunun Oturum Başkanlığını Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi yaptı. Açılış Oturumuna katılarak sunum yapan akademisyenlere katılım belgeleri ise, Amasya Valisi Yılmaz Doruk, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, Amasya Önceki Dönem Belediye Başkanlarından Gündüz Türem, Genel Sekreter Osman Akbaş, Araştırmacı-Yazar Hüseyin Menç tarafından verildi.

Açılış Oturumunun sonunda ise, Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Aysel Güney Türkeç tarafından hazırlanan ‘Amasya Tarihinden İzler’ adlı illüstrasyon sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Amasya Valisi Yılmaz Doruk, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi’nin yanı sıra siyasi parti temsilcileri tarafından açılan sergideki eserler hakkındaki bilgileri ise Dr. Öğr. Üyesi Aysel Güney Türkeç anlattı.







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EĞİTİM Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARŞİVİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI