Tweet |
Bakan Memişoğlu, “Bilgi üretmez, çalışamazsak, gelişemeyiz”
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Amasya Üniversitesi 2024- 2025 Akademik Yılı’nın ilk dersini verdi. Bakan Memişoğlu, Amasya’nın bilim ve sağlık alanındaki merkez konumuna dikkat çekti.
İlk dersinde Amasya Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Dersini veren Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu şu şekilde konuştu;
“Amasya’ya, Osmanlı tarihi açısından baktığımız zaman özellikle biz sağlıkçılara çok şey ifade ediyor. Neden? Çünkü bizim ilk Türkçe resimli cerrahi kitabının yazıldığı yer. Genç neslin çoğu Sabuncuoğlu Şerafettin’i belki biliyordur, belki de bilmiyordur. Sabuncuoğlu Şerafettinkitabında bir sürü teknik anlatmış. Medeniyetimizin 1308'de sağlıkla ilgili Amasya'da darüşşifa yani hastane kurduğunu görüyoruz. Biz bazen tarihimizi unutuyoruz veya unutturuluyoruz. Avicenna’nın kim olduğunu bilmemiz gerekiyor. Avicenna diyenler sanki tıbbın sahibiymiş gibi bir hava içine giriyorlar. İbni Sina’ya Avrupalılar Avicenna diyorlar. Bizim tıbbımız esasında son derece ilerdeydi. Ama biraz biz geri kaldık. Niye geri kaldık? Çünkü çalışmazsan, üretmezsen, bilmezsen geri kalırsın. Onun için bizim üniversitelerin çok şey öğretmesi, çok şey üretmesi gerekiyor. Günümüz dünyasında 42 binin üzerinde canın katledildiğine şahit oluyoruz. Bu vahşiliğin hesabını sormak tabii ki görevimiz. Ama biz daha çok üretsek, biz daha çok bilsek, biz daha kuvvetli olsak bu vahşete izin vermeyiz. Onun için daha çok çalışacağız. Biz üniversitelerimize, bilim insanlarımıza, üretmek isteyen insanlara, çalışmak isteyen insanlara daha çok değer ve destek vereceğiz.
DÜNYANIN EN İYİ SAĞLIK HİZMETİ SUNAN ÜLKELERİNDEN BİRİYİZ
Ben sağlıkla ilgili alçak gönüllülük yapmıyorum. Sağlık çalışanı bir hekimim. Altyapısı ile ulaşılabilir, teknolojisiyle birlikte dünyanın en iyi sağlık hizmeti sunan ülkelerinden bir tanesiyiz. Ama sadece sağlık hizmetini iyi sunmamız bize yetmiyor. Bundan sonra sağlığın bilgisini, teknolojisini, bilimini de üretmek zorundayız. En iyisini olmak için çalışmalıyız. Çünkü sadece Türkiye'nin bize ihtiyacı yok. Dünyanın da Türkiye'ye ihtiyacı var. Ve biz iyiliğin temsilcileriyiz. Ayrıştırıcı taraflarımızı, farklılıklarımızı değil birleştirici taraflarımızı ön plana çıkaracağız. Krizler olduğu zaman hemen bir araya gelebiliyor, hemen birleşebiliyoruz. Bizim sorunumuz, sorun olmadığı zaman rehavete kapılmamız. Amasya’nın tarihsel olarak önemi tam da bu. Amasya, Osmanlı'nın neredeyse yok olma aşamasında yeniden kurulduğu yer. Çünkü kriz olmuş, hemen burada toplanmışız. Amasya Tamimi esasında, Kurtuluş Savaşımızın veya bu cumhuriyetimizin önsözünün yazıldığı ve bildirildiği yer. Yine kriz olmuş yine Amasya’da toplanmışız. Covid salgını olmuş, deprem olmuş Türkiye’nin herbir yanından kopmuş gelmişiz. Yeniden binalar yapıyor, her şeyi yeniden ayağa kaldırıyoruz.
TÜRKİYE'DE 128 TIP FAKÜLTESİ VAR
Biz sağlıkta sadece hizmet tarafını değil artık bilgi tarafını da destekleyeceğiz. Türkiye'de toplam 128 tane tıp fakültesi var. Faz 1 veya Faz 0 çalışması yapacağım diyen kim varsa destekleyeceğiz. Çünkü Faz1 demek yeni bir şey diyorum demektir. Biz sağlıkla ilgili teknolojiyi Türkiye'de üretmeye çalışacağız. En büyük hedeflerimizden birisi bu olacak. Onun için bilim insanlarını bu konuda teşvik edeceğiz.
ÜLKEMİZİN LOKOMOTİFİ SAĞLIKTIR
Sağlık çalışanlarını ve sağlıkla ilgili hekimlerin haklarını savunurken, hastalarımızın haklarını da savunuyoruz. Hekim bakmak için değil, tedavi etmek için hastaya destek olur. Hastaya derman olan, hastayı sahiplenen iyi hekimliklerin ve diğer sağlık çalışanlarının da arkasında duracağız.Sağlık hizmetlerinin topluma daha iyi sunulması ve daha iyi üretilmesi süreçlerinin hizmetkârıyım. Bakan olmaktan çok hizmetkâr olmayı tercih eden bir felsefeyle çalışıyorum. Bu ülkenin lokomotif sektörünün sağlık olduğuna inanan bir bakanım. Sayın Cumhurbaşkanımızın bunu inanılmaz derecede desteklediğini de bilmenizi istiyorum. Birbirimizi eleştirmekten çok kendimizin ne yaptığını sorgulayarak çok şey başarabiliriz. Onun için biz kendimizi sorgulayarak, daha çok hizmet etmeye çalışıyoruz.
BİLİM İNSANLARI ÖĞRENCİLERİMİZE ÖNCÜLÜK YAPMALIDIR
Artık tutanın kazandığı değil, koşanın kazandığı bir sistemle hareket edeceğiz. Çünkü bizim bu ideallere inanmamız ve bu ideallerin peşinden koşmamız gerekiyor. Adanmışlık almasaydı, idealizm olmasaydı ne 1453, ne 1071, ne 1919 yaşanırdı. Bugün dünyada yeniden ayağa kalkmamız gerektiğini görüyoruz. O nedenle ben bilim insanlarımızdan özellikle öğrencilerimize öncülük yapmalarını bekliyorum. Çünkü bilgi üretmezseniz, çalışmazsanız, gelişemeyiz. Bilmezseniz iyiliği yayamazsınız.
BAŞARILARLA DOLU BİR AKADEMİK YIL DİLİYORUM
Böyle güzel bir ortamda çok değerli hocalarıma ve genç arkadaşlarıma ilk dersi bana verdirdiğiniz ve misafirperverliğiniz için çok teşekkür ederim. Burada olmaktan, böyle bir medeniyet ortamında olmaktan, sizlere hitap etmekten gurur duydum, onur duydum. Hepinize teşekkür ediyorum. Allah'a emanet olun. 2024-2025 eğitim-öğretim yılının başarılarla dolu geçmesini diliyorum.”
Program, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun Amasya Üniversitesi Şeref Defterini imzalaması sonrasında, Vali Önder Bakan’ın Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’na çiçek, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi’nin tablo takdimi ile sona buldu.
Hanife Yeşilyurt