Tweet |
Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, Dünya Tuza Dikkat Haftası kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Koç, vatandaşların sağlığı için tuz tüketimine dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayarak, aşırı tuz alımının birçok hastalığın temelinde yer aldığını belirtti.
Dr. Koç, Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyesine uygun olarak günlük tuz tüketim miktarının 5 gram olduğunu dile getirdi. Ancak Türkiye'de yapılan çalışmaların, önerilen değerin üzerinde tuz tüketildiğini gösterdiğini ifade etti.
Aşırı tuz tüketiminin, hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunma şansını azalttığını vurgulayan Dr. Koç, özellikle hipertansiyonun kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörlerinden biri olduğunu belirtti.
Dr. Koç'un açıklamalarına göre, Türkiye'de aşırı tuz tüketimini azaltmak amacıyla 2011 yılından beri "Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı" uygulanmaktadır.
Tuzun, besinlerin doğal bileşenlerinden biri olduğunu ve sodyum klorür içerdiğini belirten Dr. Koç, aşırı tuz tüketiminin kan basıncını yükselttiğini ve birçok hastalığın oluşumunda etkili olduğunu söyledi.
Dr. Koç, aşırı tuz içeren besinlerin başında hazır soslar, atıştırmalık ürünler, tuzlanmış kuruyemişler, turşular, salamura besinler ve aromalı/aromasız gazlı içeceklerin geldiğini ifade etti.
Tuz tüketimini azaltmak için alınabilecek önlemleri de sıralayan Dr. Koç, yemeklerde kullanılan tuz miktarının azaltılması, baharatlar ve doğal lezzetlendiricilerin tercih edilmesi, hazır besinlerin etiketlerinin okunması ve daha az tuz içeren alternatiflerin seçilmesi gerektiğini belirtti.
Son olarak, Dr. Koç, tuz tüketiminin sağlığımız için önemli olduğunu ancak dengeli ve kontrollü bir şekilde olması gerektiğini vurgulayarak, sağlıklı yaşam için vatandaşların tuz tüketimine dikkat etmeleri gerektiğini hatırlattı.
gaziantep escort mersin escort gaziantep escortseks hikayeleri
fındıkzade escort,büyükçekmece escort,türbanlı escort,avcılar escort,esenyurt escort,silivri escort