dini sohbetler sohbet elektronik sigara islami sohbetler islami sohbet muzik indir islami sohbet casino
Bugun...



Amasya'nın Tarih ve Kültür Mirasına Yolculuk Edildi


facebook-paylas
Tarih: 17-05-2024 09:12

Amasya'nın Tarih ve Kültür Mirasına Yolculuk Edildi

Amasya'nda öğretmen akademileri kapsamında yürütülen Şehir ve Kültür Akademisi'nde Amasya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Hakverdioğlu konuk oldu.

Bu haftaki söyleşide Doç. Dr. Metin Hakverdioğlu, Amasya'nın ev sahipliği yaptığı pek çok âlim ve şairin izini sürdü.

Doç. Dr. Metin Hakverdioğlu, dağında taşında eski medeniyetlerin ayak izlerini taşıyan Amasya’nın birçok âlim ve şairlerine ev sahipliği yaptığını belirtti. En büyük devlet adamı figürü sayabileceğimiz tasavvufi yönünün bir tezahürü sonucu veli sıfatı verilen Adlî mahlaslı divan sahibi İkinci Bayezid başta olmak üzere; Bayezid Camii’ nde, mihrap üzerindeki çift vav figürünü çizen ve dünyaya sülus hattında üstat olarak duyuran tüm dünyada hattın en büyük üstatlarından birisi Hattat Şeyh Hamdullah’a; Pir İlyas’ın Torunu mükemmel, mürettep divanı ve divandaki ilginç fikirleri ile hep ön plana çıkan ilk kadın divan şairi Mihrî Hatun’ a; büyük Osmanlı cerrahı Sabuncuoğlu Şerefeddin’e; tarihçi Âşık Paşa ve Fatih'in hocası Akşemseddin’ e; Divan Edebiyatı dünyasında önemli bir başka kadın şair Zeynep Hatun’ a; Kafkasya’nın en büyük mutasavvıfı İsmail Şirvanî’ ye; Şirvani tarafından yetiştirilmiş ve şiir kabiliyeti ile Fuzuli ile boy ölçüşmüş bir insan, âlim ve mutasavvıf, mürşidi aşk olan Şairi Mir Hamza Nigari gibi pek çok isme değindi.

Doç. Dr. Metin Hakverdioğlu'nun anlatımıyla, Amasya'nın derinliklerinde saklı olan bu önemli şahsiyetlerin ve kültürel mirasın izleri bir kez daha gün yüzüne çıktı. Şehir ve Kültür Akademisi'nin bu söyleşisi, Amasya'nın tarih ve kültür hazinelerine bir kez daha ışık tuttu.







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GENEL Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARŞİVİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI