bets10 betchip mobilbahis milyar mobilbahis milyar rexbet jetbahis jetbahis betelli betroad casinomaxi casinometropol davegas discountcasino genzobet hovarda intobet rexbet bets10 bets10 giriş bets10 link
Bugun...



Amasya Pazarlarında Turşuluk Telaşı Vardı


facebook-paylas
Tarih: 11-10-2025 09:18

Amasya Pazarlarında Turşuluk Telaşı Vardı

Amasya’da kış mevsimin yaklaşması ile birlikte semt pazarlarında renkli ve hareketli bir dönem yaşanıyor. Kışa hazırlık telaşına giren vatandaşlar, özellikle turşuluk ürünlerin peşine düştü. Amasya merkezde kurulan semt pazarlarında salatalık, lahana, biber, havuç, karnabahar, pancar ve yeşil domates tezgâhları sabahın erken saatlerinden itibaren dolup taşıyor.

Pazarlarda Kışın Renkleri

Amasya halkının vazgeçilmez kış geleneği olan turşu kurma zamanı geldi. Pazarcı esnafı da bu yoğun ilgiye hazırlıklı. Tezgâhlarda turşuluk sebzeler kasa kasa sergilenirken, esnaf da hem ürünlerin tazeliğini hem de uygun fiyatlarıyla müşteriyi memnun etmeye çalışıyor.

Yıllardır pazarda turşuluk ürün satan esnaflardan bir, bu dönemin yılın en hareketli zamanı olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Turşuluk mevsimi gelince yoğunluk artıyor. Amasyalılar turşusuz bir kış düşünemez. Her evde mutlaka birkaç bidon turşu kurulur. Kimisi klasik lahana turşusunu sever, kimisi karışık turşu yapar. Biz de buna göre malzeme getiriyoruz. Bu sene ürün bol ama maliyetler yüksek olduğu için fiyatlar biraz arttı.”

Tezgâhlarda Fiyatlar ve Yoğunluk

Vatandaşlar, kış hazırlıklarını tamamlamak için pazarlarda erken saatlerde alışverişe çıkıyor Havuç, karnabahar, biber ve yeşil domates de yoğun ilgi görüyor.

Ev hanımlarından Aysel Ortaköylü yıllardır kendi turşusunu kurduğunu belirterek, “Hazır turşuların tadı başka oluyor. Ben kendi el emeğimle yaptığım turşunun lezzetini hiçbir şeye değişmem. Hem ailece keyifle tüketiyoruz hem de misafir geldiğinde sofrada eksik olmaz” dedi.

Geleneksel Lezzetlerin Korunması

Amasya’nın köklü mutfak kültüründe turşunun özel bir yeri bulunuyor. Özellikle “karışık kış turşusu” “kornişon salatalık turşu”yörede sıkça yapılan ve sofralarda vazgeçilmez hale gelen bir lezzet. Büyükannelerden annelere, annelerden kızlara aktarılan tarifler, her evde farklı bir tatla yaşatılıyor.

Bazı Amasyalı kadınlar, turşularını sadece evlerinde tüketmekle kalmıyor, kış aylarında satmak üzere küçük üretimler de yapıyor. Ev ekonomisine katkı sağlayan bu girişimler, özellikle kadınlar arasında dayanışma örneği oluşturuyor.

Pazarcı esnafı, ürünlerin günlük ve yerli üretim olmasına özen gösterdiklerini belirtiyor.

Gelenekten Geleceğe Bir Kültür

Amasya’da kış hazırlıkları sadece bir zorunluluk değil, aynı zamanda kültürel bir etkinlik. Turşu kurmak, birçok aile için bir araya gelme, sohbet etme, geçmişten gelen gelenekleri yaşatma anlamına geliyor. Genç nesiller de bu geleneğe sahip çıkarak, evlerinde annelerinin ve ninelerinin tarifleriyle turşularını kuruyor.

Şehrin dört bir yanında kavanoz sesleri, sirke kokusu ve sebze rengarenk görüntüler oluşturuyor. Turşu telaşı, Amasya’nın sokaklarına hem renk hem de nostalji katıyor.

Kış kapıyı çalmadan, Amasya halkı bidonlarını hazırladı, sebzelerini seçti. Şimdi turşuların olgunlaşmasını bekleme zamanı… Her kavanozda bir mevsimin emeği, bir ailenin hatırası saklı.

Hanife Yeşilyurt







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GENEL Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARŞİVİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI