Bugun...


Mesut Yaşar Aksöz

facebook-paylas
ŞİRKETLER TÜM MÜKELLEFLER İÇİN ÖNEMLİ BİR KONU VARLIK BARIŞI
Tarih: 07-12-2022 09:11:00 Güncelleme: 07-12-2022 09:11:00


YURT DIŞINDA VE YURT İÇİNDE BULUNAN BAZI VARLIKLARIN EKONOMİYE KAZANDIRILMASI başlığı altında 7417 sayılı Kanunun 50 nci maddesi ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununa eklenen geçici 15 inci madde hükümlerinin Uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, bu kanunla ilgili 1 Seri No.lu Genel Tebliğ ile belirlenmiştir.

Bu yazımızda Yurt Dışından çok Yurt İçindeki varlıklar hakkında bilgilendirme yapacağız.

Şirketlerin, Avukatların, Eczacıların tüm serbest meslek erbabı ile tüccarların işletmelerinde kayıt dışı bıraktıkları varlıkları tekrar kayıtlarına almaları halinde, Bildirimde veya beyanda bulunulan varlıklara isabet eden tutarlara ilişkin hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır,

Bildirim veya beyan tarihinden itibaren iki yıl geçmesi koşuluyla; Vergiye tabi kazancın tespitinde dikkate alınmaksızın işletmeden çekilebilecek, Kurumlar için dağıtabilir kazancın tespitinde dikkate alınmaksızın işletmeden çekilebilecek, İşletme kayıtlarına alınacak taşınmazların işletmeye devrinde; Tapuda yapılacak işlemlerden harç alınmayacak, Değer artışı kazancı hesaplanmayacaktır.

KISACASI; İŞLETMELER İÇİN KAYIT DIŞI BIRAKILAN KAZANÇLARLA İLGİLİ BEYANDA BULUNULUP, %3 ORANINDA VERGİ ÖDENMESİ HALİNDE BU KAZANÇLAR İÇİN VERGİ İNCELEMESİ YAPILMAYACAKTIR. İnceleme yapılsa bile beyanda bulunulan miktar kadar vergi ve ceza tahakkuku yapılmayacaktır.

Beyanda bulunulacak varlıklar için beyan 31 Mart 2023 tarihine kadar vergi

Dairelerine yapılarak Varlık Barışı uygulamasından Yararlanıla-bilecektir.

ANCAK VERGİ İNCELEMSİNE BAŞLANDIKTAN SONRAKİ VARLIK BARIŞI BEYANLARI İNCELEMEYE ETKİ ETMEMEMKTEDİR. BU NEDENLE KENDİLERİNİ RİSKLİ HİİSEDENLER BİR AN ÖNCE VARLIK BARIŞI BEYANINDA BULUNMALARI MENFAATLERİNE OLACAKTIR.

Düzenlemeden kimler yararlanabilir?

Gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri, 5/7/2022 tarihi itibarıyla kanuni defter kayıtlarında yer almayan varlıklara ilişkin olarak yararlanabilir. Gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar, taşınmaz dışındaki varlıklarını bankaya yatırmak suretiyle yararlanabilir.

Türkiye’de bulunan varlıklar için düzenlemeden yararlanma şartları nelerdir?

Düzenlemeden yararlanılabilmesi için; Türkiye’de bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlara sahip olunması, 31/3/2023 tarihine kadar vergi dairesine beyanda bulunulması gerekmektedir.

Ayrıca Beyan edilen varlıklara ilişkin hesaplanan verginin süresinde ödenmesi ve

Beyan edilen varlıkların mükelleflerce kanuni defterlere kaydedilmesi, Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin, beyan ettikleri ve yasal defterlerine kaydettikleri kıymetleri için pasifte özel fon hesabı açılması ve bu hesabın beyan tarihinden itibaren iki yıl geçmedikçe işletmeden çekilememesi ve sermayeye ilave dışında başka bir amaçla kullanılamaması, Serbest meslek kazanç defteri ile işletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin, beyan ettikleri kıymetleri defterlerinde ayrıca göstermeleri, gerekmektedir.

İnceleme ve tarhiyat yapılmayacak haller nelerdir?

Bildirimde veya beyanda bulunulan varlıklara isabet eden tutarlara ilişkin hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır.

Şirketlerin ve şahıs işletmelerinin vergiye tabi kazançlarında meydana gelen kayıt dışı durumlarını kontrol ederek BU VARLIK BARIŞINDAN yararlanmaları, ilerde doğabilecek vergi incelemelerinde mağdur olmamaları açısından faydalarına olacaktır.





YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARŞİVİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI