Bugun...


Yağmur ÖZDEMİR

facebook-paylas
KAİZEN NESİN SEN?
Tarih: 13-12-2022 09:34:00 Güncelleme: 13-12-2022 09:34:00


   Hepimiz bir sorun karşısında çözüm arayışına gireriz. Bu süreçte bazen ne yapacağımızı da bilemeyiz. Böyle durumda akıl almak  bazen iyi gelir.  Bizi yönlendirsin farkındalık oluştursun isteriz.  Ama tek bir kişi değilde birden farklı kişilerle konuştuğumuzda ise kafamızda karışabilir. Aklımızın karışmaması için temelde kendimize odaklanmamız gerektiğini göz ardı edebiliriz. Çünkü bu esnada asıl ihtiyaç başkasında değil de kendimizde olduğunu düşünemeyiz. Herhangi bir sorunun çözümünü kendiğimizde aramamız gerektiğini ve bunu yaparken de adım adım ilerlememiz gerektiğini bilmeliyiz. Ama nasıl yapacağız bunu da bilemiyoruz. Bu  noktada farkındalık, değişim, iyileştirme ne dersek artık bir  felsefenin temelinde yatıyor diyebiliriz. Kişisel hayatımıza da uyguladığımızda bir şeylerin değiştiğini de gözlemleriz. Peki bu felsefe nedir? Hemen söyleyelim;  “Kaizen”.

   Japonya’da ortaya çıkan  ve felsefe haline getirilen “Kai -değişim- , zen –iyi-” kelimelerinin birleşiminden meydana gelen sözcük, daha iyisi için değişim ve sürekli gelişim anlamına gelmektedir. 2.Dünya Savaşı’ndan sonra Masaaki Imai tarafından öncelikle hayatın değişmesine ardından iş hayatında başarıyı yakalamasına olanak sağlamıştır. Küçük adımlarla büyük gelişmelerin yaşanabileceğini ispatlayan felsefede temel amaç, her gün bir öncekinden daha iyi olmaktır.Yani alışkanlık kazanmak için sadece 1 dakikamızı ayırarak adım atmalıyız.  Küçükte olsa bir şey yapmak hiçbir şey yapmamaktan iyidir düşüncesi vardır. Bu düşünceyi iş hayatının temeline aldığımızda da 7 prensip ortaya çıkar:

 -Problemin varlığını kabul edin.

-Çok para gerektirmeyen projelere odaklanın.

-Önce “kendi” problemlerinize bakın, “başkalarınınkine” değil.

-Tek ölçü ekonomik çıkar olmamasıdır.

-Önceliği saptayın. kalite, maliyet, dağıtım gibi ilkelere dayalı düşünün.

-Planla, uygula, kontrol et, önlem al (PUKÖ) döngüsünü takip edin.

-Doğru çözüm araçlarını kullanın.

   Dünyayı farklı bakış açıları ile görmek istiyorsak  harekete geçmeye cesaretimiz olmalı. Çünkü hayattaki değişimde mucize yok sadece "istikrar" vardır.





YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARŞİVİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI