Bugun...



Suluova MYO’da Kadının Çalışma Hayatındaki Yerinin Güçlendirilmesi Toplantısı


facebook-paylas
Tarih: 27-04-2024 08:57

Suluova MYO’da Kadının Çalışma Hayatındaki Yerinin Güçlendirilmesi Toplantısı

AB tarafından onaylanan “Akıllı Seralar, Üreten Kadınlar, Güçlü Yarınlar” proje açılışı ve Kadının Çalışma Hayatındaki Yerinin Güçlendirilmesi toplantısı gerçekleştirildi.

Amasya Üniversitesi Suluova Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda gerçekleşen proje açılış toplantısına Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, Suluova Kaymakamı Şafak Gürçam, Suluova Belediye Başkanı Rıfat Uzun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Kurt, Prof. Dr. Mehmet Kızılkaya, Suluova Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Murat Karavin, Genel Sekreter Osman Akbaş proje ekibi ve proje yürütme komitesi ile basın mensupları katıldı.

Suluova Meslek Yüksekokul Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Murat Karavin’in açılış konuşmaları ile başlayan etkinlikte Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi ve Suluova Kaymakamı Şafak Gürçam birer konuşma yaptı. Proje Koordinatörü Yasemin İpekçi’nin proje tanıtım sunumu ile devam eden program, Türkiye’nin ilk ultra maratoncusu olarak tanınan Bakiye Duran tarafından Kadının Çalışma Hayatındaki Yerinin Güçlendirilmesi ve Cinsiyet Eşitliği Konferansı’nın ardından 40 kursiyerin

belirlendiği kura çekilişi yapıldı.

TEKNOLOJİ TARIM SEKTÖRÜNDE YOĞUN OLARAK KULLANIYOR

Suluova MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Murat Karavin; “Teknoloji her alanda olduğu gibi tarım sektöründe de yoğun olarak kullanılıyor. Türkiye’de çokta yaygın olmayan bir çalışmayı bu proje ile başlattık. Proje kapsamında Suluova Halk Eğitim Merkezi ile Akıllı Sera kuracağız. Bu sera bir eğitim serası olacak. Burada mesleki ve teorik dersleri alan hedef grubumuzun kendi işlerini kurabilmeleri ve sektörde istihdam edilmelerine katkı sağlanmış olacağız. Projemizin ortaklarımıza ve tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz.” dedi.

İNSANOĞLUNUN ÜRETEN YÖNÜNÜ ORTAYA ÇIKARMAYA ÇABALIYORUZ

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi; “Akıllı Seralar, Üreten Kadınlar, Güçlü Yarınlar” projemizin tanıtım toplantısına hoş geldiniz, şerefler verdiniz. Hep insanoğlunun tüketiminden bahsediyoruz. Burada, bu projeyle insanoğlunun üreten yönünü ortaya koymaya çabalıyoruz ve insanoğlunun asli görevi olan üretmenin altını önemle çiziyoruz. Aynı zamanda üniversitemizin şehre dönük, ilçelerimize dönük sosyal sorumluluk yönünü de ortaya koymaya çalışıyoruz. Şehre açık üniversite ve üniversiteye açık şehir… Bu çerçevede, gerek tarım gerek hayvancılıkta Amasya’mızın yükselen değeri olan Suluova‘nun özel yeri ortaya çıkıyor. Projeye emeği geçenlere ve projeye destek veren tüm kurumlarımıza katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum.” dedi.

ÖZGÜVENİ YÜKSEK VE CESUR KADINLARIN ÖRNEK HİKÂYELERİNİ ANLATMALIYIZ

Suluova Kaymakamı Şafak Gürçam, “Bireylerin düşünceleri yaşamış oldukları hayatlar çerçevesinde şekillenip nesnelleşmektedir. Keza kadınların düşünce yapısının da erkek egemen sistemin vermiş olduğu formatla geliştiğini söyleyebiliriz. Toplumsal ilişkiler bizlere kadının genel görüntüsünü, evinde yemek yapan, çocuklarına bakım hizmeti sunan, kocasına iyi bir eş olmaya çalışan bildiğimiz kadın imgesini ortaya çıkarmıştır.

Çalışma hayatına ilişkin veriler bize göstermektedir ki; ülkemize de dâhil olmak üzere kadınların çalışma hayatına daha fazla yer alması beklenen düzeyde olmamıştır.

Toplumsal cinsel eşitliği sadece ülkemizde değil küresel ekonominin de iyileştirilmesi için atılması gereken ilk adım olarak karşımızda durmaktadır. Çünkü bu kavram kadın ve erkeklerin insanlık onuru ve hakları açısından eşit hak fırsat ve imkânlara sahip olması gerektiği düşüncesine dayanmaktadır. Tabii ki bu eşit hak fırsatını içine alan bu değişime önce kendimizden başlamalıyız. Bilinçaltımıza yerleşen ön yargılardan kurtulmalı kadın ve kız çocuklarını güçlendirmek için sosyal sorumluluk odaklı projelerde yer almalıyız. Kadınlarımızın karşılaştığı hak ihlalleri haberlerinin yerini başarılı, özgüveni yüksek, mutlu ve cesur kadınların örnek hikâyelerine bırakmalıyız.

Bu duygu ve düşüncelerle projede emeği geçen herkese teşekkür ediyor, projede yer alan kadınlarımıza başarılar diliyorum.” şeklinde konuştu.

40 KURSİYERE TOPLAMDA 224 SAATLİK EĞİTİM VERİLECEK

Projenin başladığı günden bugüne kadar yapılan tüm çalışmaları ayrıntılarıyla birlikte tek tek anlatan Proje Koordinatörü Yasemin İpekçi, “Projenin özel amacı, Amasya İl ve İlçelerinde 18 yaş üstü en az lise mezunu kadın öncelikli 40 kişinin seracılık mesleğinde geleceğin tarım 4,0 teknolojilerine uygun mesleki bilgi eksikliklerinin giderilerek bölgemizde kadının iş gücü piyasasındaki yerinin güçlendirilmesi, kadınları işgücüne katılmaktan uzak tutan engeller ve cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık çalışmaları yaparak istihdam edilmelerinin sağlanmasıdır. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği kapsamında geliştirilen “İstihdam, Eğitim, Sosyal Politikalar” bileşeni altında Cinsiyet Eşitliği Odağında Geleceğin İnsana Yakışır İşleri Yaklaşımının Desteklenmesi Hibe Programı kapsamında Akıllı Seralar Üreten kadınlar Güçlü Yarınlar adlı proje Amasya Üniversitesi ve Şehit Hüseyin Düzenli Halk Eğitim Merkezi ile birlikte yürütülmekte ve projemize Suluova İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü iştirak etmektedir. Proje kapsamında bugün belirlediğimiz 40 kursiyere toplamda 224 saatlik eğitim verilecek, Hollanda’ya bir teknik gezi düzenlenecek, Antalya ve benzer

illerde sera işletmeleri ziyaret edilecek, 1 adet konferans, 1 adet seminer 1 adet çalıştay planlanacaktır. Proje sonunda; eğitimlere katılan istekli kursiyerlerimizle birlikte bir üretim kooperatifi kurulması planlanmaktadır. Kursiyerlerimizi üretime hazırlamanın yanı sıra halkımızın güvenilir ve sürdürülebilir gıdaya ulaşması da sağlanmış olacaktır.” dedi.

RADYO TİYATROSU HAYATIMA YÖN VERDİ

Türkiye’nin ilk ultra maratoncusu olarak tanınan Bakiye Duran Samsun’un Havza ilçesinde dünyaya gelerek başladığı hayat yolculuğunu dinleyicilere anlatan Bakiye Duran, “Bu bir ders değil, akıl vermeyi de sevmem. Sadece çocukken köyümde başladığım koşma tutkumun başlangıcını sizlerle paylaşmak istiyorum. Benim çocukluğumda radyoda tiyatro saati vardı, tiyatro anlatılırdı. Bir akşam radyo tiyatrosunda yoksullukları nedeniyle çocuklarını kaybetme korkusu yaşayan bir annenin koşuya katılarak kazandığı büyük ödülle çocuğunu kurtarması anlatıldı. Bu tiyatroda annenin koştuğu coğrafya tam benim yaşadığım köyümüz gibi dağlık, tepelik, ormanlık… Bu benim hayatımın tiyatrosu oldu. Bu kadın gibi olmak için köyde en zor işlere talip oldum. Köyümüzün ilk kimya öğretmeni olmayı başardım. 30 yaşında katıldığım İstanbul Maratonu’nu Türk kadın sporcularının arasında birinci olarak tamamladım, inanmadılar. 3 saat maraton koştum, sonuç kesinleşinceye kadar

4 saat ağladım. Ultra maraton yarışına katılıp Avrupa 3.’sü oldum. Ama ne yarış?

Ultra maratonun, maratonlardan çok daha uzun mesafeli koşularda kullanılan bir kavram olduğunu yarışma sırasında öğrendim. 100 km’lik ultra maratonu yağan yağmura rağmen hiç kıyafet değiştirmeden 3. olarak tamamladım. Katıldığım bir söyleşi de dinleyicinin teşvikiyle Cesaret Yalnızdır kitabını yazdım. Dönüm noktalarım çoktur. Döne döne dönemeç oldum.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin ilk ultra maratoncusu Bakiye Duran’a, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi tarafından çiçek takdim edilmesinin ardından program sona erdi.







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EĞİTİM Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARŞİVİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI