Bugun...



“D Vitamini Eksikliği Demans Riskini Artırabilir!”


facebook-paylas
Tarih: 26-04-2024 09:14

“D Vitamini Eksikliği Demans Riskini Artırabilir!”

D vitamini eksikliği, özellikle gençler ve yetişkinler arasında unutkanlık ve yorgunluk gibi belirtilere yol açarak demans riskini artırabiliyor. Amasya Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Senem Sezikli, bu konuda önemli uyarılarda bulundu.

Uzman Dr. Sezikli, gençlerde ve yetişkinlerde sıkça karşılaşılan belirtilerin D vitamini eksikliğine bağlı olabileceğini belirtti. Bu belirtiler arasında yorgunluk, sürekli uyuma isteği, vücutta ağrılar ve dinlenme sonrası dinlenememe gibi durumlar öne çıktığını söyledi.

D vitamininin sadece kemik sağlığı için değil, aynı zamanda zihinsel fonksiyonlar için de önemli olduğunu vurgulayan Uzman Dr. Sezikli, özellikle yağlı balıkların tüketilmesini ve omega 3 takviyelerinin alınmasını önerdi. Ayrıca, dengeli ve düzenli beslenmenin de demans riskini azaltmada önemli bir faktör olduğunu belirtti.

D vitamininin bilinçsiz kullanımının tehlikeli olabileceğini vurgulayan Uzman Dr. Sezikli, vitamin takviyesi almadan önce mutlaka bir doktora danışılması gerektiğini ve serum düzeylerinin ölçülmesi gerektiğini ifade etti..

Demans riskini azaltmak için güneşe maruziyetin önemli olduğunu belirten Uzman Dr. Sezikli, her gün en az 45 dakika güneşte kalmanın ve mümkünse doğrudan güneş ışığına maruz kalmanın önemli olduğunu söyledi. Bu süreçte cam aracılığıyla değil, doğrudan güneş ışığına maruz kalmanın daha etkili olduğunu vurguladı.

Uzman Dr. Sezikli sağlıklı yaşam ve dengeli beslenme alışkanlıkları demans riskini azaltmak için önemli adımlar olduğunu, güneş ışığından yeterince faydalanmak ve D vitamini seviyesini kontrol altında tutmanın da bu süreçte önemli rol oynamakta olduğunu belirtti







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARŞİVİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI