Bugun...



Beyin Krizine Yol Açan Risk Faktörleri ve Önlemler


facebook-paylas
Tarih: 02-05-2024 09:11

Beyin Krizine Yol Açan Risk Faktörleri ve Önlemler

Amasya Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Senem Sezikli, kalıcı beyin krizinin, beyne gelen kan miktarındaki azalmayla doğrudan ilişkili olduğunu vurguladı. Sezikli, "Eğer kan akımındaki düşüş yüzde 60'tan fazla ve bölgesel olarak meydana gelirse, beyin hücreleri oksijen ve besin eksikliğine dayanamayacak ve kalıcı beyin krizi belirtileri ortaya çıkacaktır" dedi.

Dr. Sezikli, beyin krizinin farklı aşamalarını açıklarken, "Kan akımındaki azalmanın yüzde 40'ına kadar olan kısa süreli düşüşler genellikle belirti vermez ve kişi tarafından fark edilmez. Yüzde 40-60 arasındaki azalma durumunda geçici ve hızlı bir şekilde kaybolan belirtiler görülür. Ancak yüzde 60'tan fazla ve bölgesel bir azalma meydana gelirse, bu durumda beyin hücreleri ölebilir ve kalıcı belirtiler ortaya çıkabilir" şeklinde konuştu.

Dr. Sezikli, kalıcı beyin krizinin oluşumunda etkili olan diğer faktörlere de dikkat çekti. "Kalıcı beyin krizi, damar bölgesindeki doku ölümüyle sonuçlanır. Bu durum, bir tıkaç nedeniyle veya dış etkenlerle damarın kapanması sonucunda ortaya çıkar. Ayrıca aşırı stres, ciddi enfeksiyonlar, zehirlenme, beyin çevresindeki kanama ve alerjik reaksiyonlar gibi durumlar da damar tıkanmasına yol açabilir" dedi.

Dr. Sezikli ayrıca, kalıcı beyin krizinin etkilediği bölgelere göre farklı hasarlar meydana gelebileceğini belirtti. "Örneğin, şah damarının tıkanması vakalarının yüzde 30-40'ında belirti görülmezken, belirti veren vakalarda tek taraflı geçici görme kaybı ve orta beyin damarının tıkanması belirtileri ortaya çıkar" diye ekledi.

Beynin kılcal damarlarındaki tıkanmaların genellikle sessiz özellikte olduğunu ifade eden Dr. Sezikli, bu tür tıkanıklıkların sadece beyaz maddeyi etkilediğini ve bazı risk faktörlerinin olduğunu söyledi. Sezikli, "Hipertansiyon, yaşlılık, obezite, kalp hastalıkları, damar sertliği, sigara içme alışkanlığı, horlama, yüksek kolesterol, şeker hastalığı, ailede beyin krizi öyküsü, yüksek hematokrit seviyeleri ve menopoz gibi faktörler beyin krizi riskini artırabilir" şeklinde konuştu.







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARŞİVİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI