Bugun...



İftar Sofralarının Vazgeçilmez Tatlısı Güllaç


facebook-paylas
Tarih: 28-03-2024 09:10

İftar Sofralarının Vazgeçilmez Tatlısı Güllaç

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, sofralarda yerini alan geleneksel tatlılardan biri de güllaç oldu. Özellikle iftar sofralarında tercih edilen güllaç, hafif yapısı ve özel hazırlık süreciyle dikkat çekiyor. Güllaç yaprakları, süt, şeker ve gül suyuyla buluşarak eşsiz bir lezzet sunuyor. Ceviz ve fıstık gibi iç malzemelerle zenginleştirilen güllaç, Ramazan ayının manevi atmosferine uygun bir tatlı alternatifi olarak öne çıkıyor.

Amasya’da Ramazan ayında en çok tercih edilen tatlılardan olan güllacın Ramazan’ın ilk günün itibaren yapımına başlanıldı. Özellikle süt ağırlıklı bir tatlı olması sebebiyle tüketiciler tarafından çok fazla tercih edilen güllaç tezgâhlardaki yerini aldı. İftar sofralarının lezzeti güllaç tatlısı, Ramazan ayının gelmesi ile birlikte vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Bununla birlikte Amasya’daki pastane ve tatlıcıların raflarını süsleyen güllacın, lezzeti ile Osmanlı saray mutfağında önemli bir yere sahip oldu da biliniyor.

Öte yandan, iftar sofrasından sonra yüksek kalorili tatlılar tüketilmesi sonucu, orucun da etkisiyle düşen kan şekerinin aniden çok yükselebileceğini dikkat çeken beslenme uzmanları tarafından sinirleri yatıştıran, kan şekerini dengeleyen bir tatlı olduğu için ramazanda güllaç tüketilmesi öneriliyor.

RAMAZAN AYININ GÜLÜDÜR GÜLLAÇ

Bay Pastacım işletme sahibi Arif Türkmen “Türkiye’de Ramazan ayı denildiği zaman ilk akla tatlıların özü, babası olan güllaç gelir. Güllaç sofralarınızın olmazsa olamazları arasında yer alıyor.  Mutlaka herkes gücünün yettiği kadar güllaç alarak evine götürüyor. Ramazan Ayı’nda sofraların vazgeçilmezi güllaç oluyor. Hem hafif olmasıyla hem de geleneksel olarak ramazan ayında yenilen Güllaç, vatandaşlar tarafından fazlası ile beğeniliyor. İftar sofralarının vazgeçilmezi olan güllaç Osmanlı’da şehzadelere yapılıyordu. Ramazan ayının yaklaşmasıyla sofralarda da yerini alıyor. Bir ay boyunca yiyip on bir ay boyunca yemediğimiz güllacın aslında sağlık açısından faydası çok. En hafif tatlılardan birisi olan güllaç ağır iftar yemeklerinin ardından tatlı ihtiyacını karşılayacak en basit tatlıdır. Güllacın mutfağımızdaki yeri Osmanlı döneminden gelmekte. Güllaç, Osmanlı sarayında, orucunu açan şehzadelerin midesini yormayacak bir tatlı olarak yapılmaya başlanmıştır. 15. yüzyıl ortalarına kadar Osmanlı halkı yufka açıp bu yufkaları saklar ve bir süre sonra kuruyan yufkaları süt ve şeker karışımıyla ıslatıp o şekilde yermiş. Zamanla süt ve şeker karışımının içine gül suyunun eklenmesiyle güllü aş adı verilen ve zamanla güllaç adını alan bu tatlı ortaya çıkmıştır” şeklinde konuştu.” dedi.



HABER VİDEOSU








Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GENEL Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARŞİVİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI