Bugun...



Bir Dizi ile Gündeme Geldi; Unutmama (Hipertimezi) Hastalığı Nedir?


facebook-paylas
Tarih: 28-03-2024 09:07

Bir Dizi ile Gündeme Geldi; Unutmama (Hipertimezi) Hastalığı Nedir?

Televizyonda yayınlanan bir dizi ile gündeme gelen unutmama (hipertimezi) hastalığı herkes tarafından merak ediliyor. Unutmama (hipertimezi) hastalığı nedir? Bu hastalığı belirtileri nedir?

Amasya Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Senem Sezikli, bu nadir hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

Nöroloji Uzmanı Dr. Sezikli, “Üstün otobiyografik hafıza olarak tanımlanan hipertimezi, kişilerin geçmişte yaşadıkları olayları en ince ayrıntısına kadar detaylı ve kusursuz şekilde hatırladıkları olağanüstü bir yetenektir. Hipertimestik sendromu diye de tabir edilen bu durumda hipertimezi hastalarının beyinlerindeki depolama bölümünde olağanüstü bir kapasite gözlemlenmiştir. Tanımı ilk kez 2006 yılında yapılan hipertimezi, dünya genelinde çok az kişide görülen nadir bir sendrom olarak da kayıtlara geçmiştir. Kulağa hoş gelse de, zaman ilerledikçe hipertimestik sendromundan muzdarip olan kişilerin zihin yapılarının bozulduğu ve hayat kalitelerinin ciddi oranda düştüğü saptanmıştır” dedi.

Nöroloji Uzmanı Dr. Sezikli hastalığı belirtilerine, hastalığın neden oluştuğuna, tedavi yöntemlerine ilişkin şu açıklamalarda bulundu.

“Hipertimezi, kişinin beyin yapısındaki depolama bölümünün olağanüstü kapasitesine dayanır. Bu durum, kişinin geçmişte yaşadığı olayları tarihleri, detayları ve duygusal içerikleriyle birlikte hatırlamasını sağlar. Ancak zamanla, bu durumun kişinin zihinsel sağlığını etkileyebileceği ve yaşam kalitesini düşürebileceği tespit edilmiştir.

Hipertimezi'nin kesin nedeni bilinmemektedir. Biyolojik, genetik ve psikolojik faktörlerin etkisi olduğu düşünülmektedir. Yapılan araştırmalar, hipertimeziye neden olan durumun beyindeki amigdala bölgesi ve alt/üst parietal lob gibi alanlardaki aktivitelerle ilişkili olabileceğini göstermektedir.

Hastalığın belirtileri arasında, kişinin aşırı detaylı hatırlama yeteneği öne çıkar. Bu kişiler, yaşadıkları olayları kolaylıkla hatırlarlar ve bu durumun kontrol edilemez olduğunu ifade ederler. Ancak hipertimezi, zamanla zihinsel bozukluklara ve yaşam kalitesinde düşüşe neden olabilir.

Hipertimezi, avantaj ve dezavantajlarla birlikte gelir. Hatırlama yeteneği, kişinin özel yaşamında fayda sağlayabilirken, zihinsel bozukluklar ve yaşam kalitesinde düşüş gibi dezavantajlar da mevcuttur.

Hastalığın teşhisi için net bir tanı yöntemi bulunmamaktadır. Ancak MRI taramaları ve hafıza testleri gibi yöntemlerle hastalıkla ilgili değerlendirmeler yapılabilir. Tedavisi için ise halen net bir çözüm bulunmamaktadır, ancak derin beyin elektriksel stimülasyonu gibi yöntemler araştırılmaktadır.

Hipertimezi, insan zihninin sıra dışı yeteneklerinden biri olarak kabul edilir. Ancak bu nadir hastalığın etkilerini anlamak ve tedavi etmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır”







Etiketler :

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARŞİVİ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI